Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail

Indygokarmina

Wskazania do stosowania

Indygokarmina jest związkiem chemicznym, który jest stosowany jako barwnik spożywczy. Jest on dodawany do żywności, aby nadać jej czerwony kolor.

Dawkowanie

Indygokarmina jest dodawana do żywności w bardzo małych ilościach, zwykle w granicach 5-10 mg na kilogram produktu spożywczego.

Przeciwskazania do stosowania

Nie ma przeciwskazań do stosowania indygokarminy jako barwnika spożywczego.

Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania

Nie ma specjalnych ostrzeżeń ani środków ostrożności dotyczących stosowania indygokarminy jako barwnika spożywczego.

Interakcje z innymi substancjami czynnymi

Nie ma znanych interakcji indygokarminy z innymi substancjami czynnymi.

Interakcje z alkoholem

Nie ma znanych interakcji indygokarminy z alkoholem.

Wpływ na prowadzenie pojazdów

Indygokarmina nie ma wpływu na zdolność prowadzenia pojazdów.

Inne rodzaje interakcji

Nie ma innych znanych rodzajów interakcji indygokarminy.

Wpływ na ciążę

Nie ma wystarczających badań dotyczących wpływu indygokarminy na ciążę. Zaleca się ostrożność w stosowaniu indygokarminy w czasie ciąży.

Wpływ na laktację

Nie ma wystarczających badań dotyczących wpływu indygokarminy na laktację. Zaleca się ostrożność w stosowaniu indygokarminy podczas karmienia piersią.

Wpływ na płodność

Nie ma wystarczających badań dotyczących wpływu indygokarminy na płodność.

Skutki uboczne

Indygokarmina jest uważana za bezpieczny barwnik spożywczy i nie powoduje znanych skutków ubocznych.

Objawy przedawkowania

Nie ma znanych objawów przedawkowania indygokarminy.

Mechanizm działania

Indygokarmina działa jako barwnik spożywczy, nadając żywności czerwony kolor.

Wchłanianie

Indygokarmina jest dobrze wchłaniana przez organizm po spożyciu.

Dystrybucja

Indygokarmina jest dystrybuowana w organizmie po spożyciu.

Metabolizm

Indygokarmina jest metabolizowana w organizmie.

Wydalanie

Indygokarmina jest wydalana z organizmu przez nerki.

Podsumowanie

Indygokarmina jest bezpiecznym barwnikiem spożywczym, który jest dodawany do żywności, aby nadać jej czerwony kolor. Nie ma znanych skutków ubocznych ani interakcji z innymi substancjami czynnymi. Zaleca się ostrożność w stosowaniu indygokarminy podczas ciąży i karmienia piersią.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz