Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail

Orzech włoski

Wygląd, Pochodzenie, Morfologia

Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji Zachodniej. W Polsce jest uprawiane jako roślina ozdobna oraz w celach użytkowych. Drzewo osiąga wysokość nawet do 30 metrów, a jego korona jest szeroka i kulista. Liście orzecha włoskiego są duże, złożone z 7-19 listków. Owocem jest kulista, zielona orzechówka, która z czasem zmienia kolor na brązowy. Wewnątrz orzechówki znajduje się twarda, brązowa łupina, a w niej miąższ oraz jadalny orzech.

Działanie, Właściwości, Skład

Orzech włoski ma wiele właściwości leczniczych. Zawiera wiele cennych składników, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, witaminy (m.in. witamina E) oraz flawonoidy. Orzech włoski działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwnowotworowo. Zawarte w nim składniki wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiają trawienie.

Zastosowanie i Wskazania

Orzech włoski jest stosowany w leczeniu wielu chorób. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, może pomóc w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma. Zawarte w orzechu włoskim flawonoidy wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, dzięki czemu mogą pomóc w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Orzech włoski może również pomóc w leczeniu chorób trzustki, wątroby oraz jelit.

Stosowanie i Dawkowanie

Orzech włoski może być spożywany na surowo lub dodawany do potraw. Zalecana dzienna dawka to około 30 gramów orzechów włoskich. Nie należy przekraczać tej dawki, ponieważ orzechy włoskie są bardzo kaloryczne i mogą prowadzić do nadwagi.

Interakcje z Lekami I Ziołami

Orzech włoski może wpływać na działanie niektórych leków, dlatego przed rozpoczęciem stosowania należy skonsultować się z lekarzem.

Skutki Uboczne, Przedawkowanie

Orzechy włoskie są bezpieczne dla zdrowia, jednak ich nadmierna ilość może prowadzić do nadwagi oraz zaburzeń trawienia.

Podsumowanie

Orzech włoski to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Zawarte w nim składniki wpływają korzystnie na pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz poprawiają trawienie. Orzech włoski może pomóc w leczeniu wielu chorób, jednak przed rozpoczęciem stosowania należy skonsultować się z lekarzem.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz