Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Babka jajowata (Plantago ovata) to roślina z rodziny babkowatych, pochodząca z rejonów basenu Morza Śródziemnego. W Polsce jest uprawiana jako roślina lecznicza. Roślina ta osiąga wysokość około 30 cm. Liście są jajowate, zielone, a kwiaty drobne, zebrane w kłosy.
Babka jajowata zawiera dużo błonnika, który wpływa na regulację pracy jelit i zapobiega zaparciom. Roślina ta ma również właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W skład babki jajowatej wchodzą m.in. ligniny, flawonoidy, kwas kawowy i kwas chlorogenowy.
Babka jajowata jest stosowana w leczeniu zaparć, biegunek, chorób jelitowych, chorób skóry, a także w leczeniu chorób dróg moczowych. Roślina ta jest również stosowana w leczeniu chorób układu oddechowego, takich jak astma i przewlekłe zapalenie oskrzeli.
Babka jajowata jest dostępna w postaci proszku, tabletek, kapsułek oraz suszu. Dawkowanie zależy od formy preparatu oraz wskazań lekarskich. Zwykle zaleca się stosowanie 1-2 łyżeczek proszku lub 1-2 tabletek dziennie.
Babka jajowata może wpływać na wchłanianie niektórych leków, dlatego przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
Przedawkowanie babki jajowatej może prowadzić do biegunek, wzdęć i bólu brzucha. W przypadku wystąpienia skutków ubocznych należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.
Babka jajowata to roślina lecznicza, która ma wiele właściwości leczniczych. Jest stosowana w leczeniu chorób jelitowych, skórnych, układu oddechowego oraz dróg moczowych. Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ może wpływać na wchłanianie niektórych leków.
Wyszukaj ponownie to co szukasz