Gorczyca biała (Sinapis alba) to roślina z rodziny kapustowatych, pochodząca z Azji Zachodniej. W Polsce jest uprawiana jako roślina ozdobna oraz jako roślina pastewna. Jest to roślina jednoroczna, osiągająca wysokość od 30 do 100 cm. Liście gorczycy białej są ząbkowane i owłosione, a kwiaty mają kolor żółty.
Działanie, Właściwości, Skład
Gorczyca biała zawiera wiele cennych składników, takich jak białka, tłuszcze, sole mineralne, witaminy oraz olejki eteryczne. Roślina ta ma działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Olejek eteryczny z gorczycy białej działa także bakteriobójczo i grzybobójczo.
Zastosowanie i Wskazania
Gorczyca biała jest stosowana w medycynie naturalnej jako środek rozgrzewający i przeciwbólowy. Zewnętrznie stosuje się ją w postaci okładów na bóle reumatyczne, stłuczenia, skręcenia oraz bóle mięśniowe. Wewnętrznie gorczyca biała jest stosowana jako środek pobudzający trawienie oraz jako środek pomocniczy w leczeniu chorób dróg oddechowych.
Stosowanie i Dawkowanie
Do przygotowania okładów z gorczycy białej należy zmielić nasiona i wymieszać z wodą, a następnie nałożyć na bolące miejsce. Wewnętrznie gorczyca biała jest stosowana w postaci naparu z nasion. Zalecana dawka to 1-2 łyżeczki nasion na szklankę wrzącej wody. Napar należy pić 2-3 razy dziennie.
Interakcje z Lekami I Ziołami
Gorczyca biała może wpływać na działanie niektórych leków, dlatego przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem.
Skutki Uboczne, Przedawkowanie
Przedawkowanie gorczycy białej może prowadzić do podrażnienia błon śluzowych przewodu pokarmowego oraz do wystąpienia biegunki. U osób wrażliwych może również wystąpić reakcja alergiczna.
Podsumowanie
Gorczyca biała to roślina o cennych właściwościach leczniczych. Stosowana jest jako środek przeciwbólowy i rozgrzewający, zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Przed zastosowaniem należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ może wpływać na działanie niektórych leków.