Na co pomaga tran i jak go stosować?
Tran obecny jest w naszym życiu od pokoleń, czemu trudno się dziwić. Wyróżnia się szerokim wachlarzem prozdrowotnych właściwości, dzięki którym możesz kompleksowo zadbać o kondycję swojego organizmu. Na co pomaga i jak go stosować? Sprawdź!
Czym jest tran i jak go stosować?
Tran to olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego, którego potencjał prozdrowotny znany jest nam już od wielu lat. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że Twoja mama lub babcia podawała Ci go na łyżeczce jako wsparcie odporności w okresie jesienno-zimowym.
Jest to niezwykle cenny produkt, po który mogą sięgać zarówno dzieci, jak i dorośli. Zawiera w sobie wiele istotnych składników, w tym te, których Twój organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. W praktyce mowa m.in. o nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3 czy też witaminie D.
Pamiętaj o tym, że dobrej klasy tranto taki, który pochodzi ze sprawdzonego źródła. Niezwykle ważne jest to, aby naturalny olej pozyskiwany był z ryb ze zrównoważonych połowów. Nie bez znaczenia pozostaje stopień jego czystości - nie może zawierać żadnych metali ciężkich takich jak ołów czy rtęć. Sięgaj po produkt, w którym na próżno szukać również dioksyn czy pestycydów. Warto także, aby zawierał jedynie śladowe ilości alergenów takich jak np. białka ryb. I warunek konieczny - zgodność z normami i standardami bezpieczeństwa.
Co ważne, tran często mylony jest z olejem z wątroby rekina, a to duży błąd. Powód? Znacznie różnią się od siebie właściwościami prozdrowotnymi. W tym drugim znajdziesz mniejsze stężenie nienasyconych kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Zwróć na to szczególną uwagę.
Możesz sięgnąć zarówno po tran do picia, jak również w kapsułkach. Ten pierwszy to znakomite rozwiązanie nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci, które nie potrafią jeszcze połykać tabletek. Co więcej - tran dla dzieci możesz podawać go w towarzystwie innych zdrowych produktów takich jak np. soki czy syropy, aby złagodzić delikatny, ale wciąż wyczuwalny rybi posmak.
Pamiętaj o tym, aby tran przyjmować wraz z pożywieniem bogatym w tłuszcze. Sięgaj po niego przez cały rok.
Tran i jego skład - poznaj jego moc
Olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego to prawdziwe bogactwo cennych substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Na pierwszy plan wysuwają się nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3: DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Musisz wiedzieć, że mimo tego, że ludzki organizm jest w stanie sam je syntetyzować z kwasu alfa-linolenowego, to ich ilość nie jest wystarczająca. Trzeba dostarczać je z zewnątrz. Powód? Niedobór kwasów omega-3 może być bardzo groźny dla Twojego zdrowia, w tym zaburzać pracę ośrodkowego układu nerwowego czy też narządu wzroku. Oprócz tego stanowią ogromne wsparcie dla układu odpornościowego.
W dobrej klasie tranie znajdziesz również wysokie stężenie witaminy D. Podobnie jak kwasy DHA i EPA, najczęściej musi być suplementowana. Nie bez powodu nazywana jest “witaminą słońca” - to właśnie promieniowanie UV odpowiada za jej naturalną syntezę w naszym organizmie. Często jednak nie wystarcza ona do tego, aby utrzymać poziom witaminy D na odpowiednim poziomie. Sięgnij zatem po olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.
Nie można także bagatelizować roli witaminy A, którą także znajdziesz w tranie. Jest ona nieocenionym wsparciem dla narządu wzroku, stanu skóry, a u mężczyzn - procesu spermatogenezy. Zaliczana jest także do grupy silnych przeciwutleniaczy, których zadaniem jest m.in. zwalczanie wolnych rodników przyczyniających się do powstawania stanów zapalnych.
Olej z wątroby dorsza atlantyckiego - na co pomaga?
Regularne spożywanie wysokiej klasy oleju z wątroby dorsza atlantyckiego to ogromne wsparcie dla organizmu. Wykazuje się wielokierunkowym działaniem, dlatego warto pomyśleć o wprowadzeniu go do diety zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Właściwości tranu to istny festiwal korzyści. Na tapet weźmy wsparcie dla układu odpornościowego. Bardzo istotną rolę odgrywają tutaj wielonienasycone kwasy tłuszczowe DHA i EPA. Uczestniczą one w procesie stymulowania odpowiedzi organizmu na infekcje, jak również zwalczaniu stanów zapalnych. Ponadto regulują działanie komórek układu immunologicznego, a co za tym idzie, przyczyniają się do skutecznego neutralizowania drobnoustrojów chorobotwórczych.
Co ważne, są także bardzo dużym wsparciem w leczeniu objawów przeziębienia. Najczęściej wywoływane jest ono przez rynowirusy, z którymi równą walkę toczy tran. Ponadto kwasy omega-3 uszczelniają błony komórkowe, a co za tym idzie, zapobiegają dalszemu rozwojowi infekcji. Do tego łagodzą stan zapalny.
Lepiej jednak zapobiegać niż leczyć, dlatego tran warto spożywać profilaktycznie. Z uwagi na zawartość witaminy D bardzo dobrze radzi sobie ze stymulacją układu odpornościowego - nie tylko przy infekcjach wirusowych, ale również bakteryjnych czy grzybiczych.
Tran pozytywnie wpływa na profil lipidowy. Przyczynia się do obniżenia “złego cholesterolu”, jednocześnie zwiększając stężenie tego “dobrego”. Wszystko za sprawą kwasów DHA i EPA.
Sięgnij po olej z wątroby dorsza atlantyckiego, jeśli chcesz kompleksowo zadbać o kondycję swojej skóry. Niedobór kwasów NNKT najczęściej objawia się poprzez nadmierną utratę wody i elastyczności, a substancje drażniące z zewnątrz łatwiej przenikają w jej głąb. Tran jest również nieoceniony prz łagodzeniu dolegliwości ŁZS czy też AZS. Pozwala również poprawić kondycję włosów, skóry i paznokci.
Zostaw komentarz