• Nowy
search

Naturell Kompleks Vege 30 kaps. DTA WAŻNOŚCI: 30.04.2024r.

5,99 zł
Ilość
Obecnie brak na stanie

  Darmowa dostawa

już od 69 PLN!

  Dbamy o swoich pacjentów

5 to nasza średnia ocen na CENEO.

  Szybka i bezpieczna płatność

za pomocą PayU lub Przelewy24.

Dla kogo?

Weganin

Wegetarianin

Osoba ograniczająca spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych

Dlaczego Naturell Kompleks Vege?

Czysty skład1

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz składniki aktywne, bez zbędnych dodatków.

Jakość składników

Postawiliśmy na aktywne, metylowane, organiczne
i roślinne składniki:

  • aktywna, metylowana wit. B12
  • organiczny cynk i selen o wyższej biodostępności3
  • naturalna i wegańska wit. D3 z porostów i jod z alg

Skład stworzony
przez ekspertów

Składniki i ilości opracowane przez ekspertów
na co dzień pracujących z osobami na diecie roślinnej. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość jest niska w diecie wegańskiej
i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.

Wygoda - odpowiednie składniki
w 1 kapsułce

Wybierasz celowany preparat – 1 kapsułka
z kluczowymi składnikami w zastępstwie 5 różnych tabletek.

w duchu lagom – w sam raz,
w harmonii

bez cukru i laktozy, bezglutenowy

odpowiedni dla wegan i wegetarian

Skład

Witamina B12

 

Aktywna, metylowana
(metylokobalamina)

Organiczny cynk

 

O wyższej biodostępności3

 

Selen pochodzenia
naturalnego

(Z drożdży selenowych)
w postaci związku organicznego

Wegańska
witamina D3

Naturalnego pochodzenia z porostu chrobotka reniferowego (Cladonia rangiferina)

Jod
roślinnego pochodzenia

Pozyskany z alg (Ascophyllum nodosum)

Zawartość składników

 

w 1 kapsułce


Workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum)
w tym jod:


187,5 mg
150 µg (100%*)

Witamina B12
(metylokobalamina)


100 µg (4000%*)

Selen
(drożdże wzbogacone w selen)


55 µg (100%*)

Witamina D (cholekalcyferol)

15 µg (300%*)

Cynk (glukonian cynku)

11 mg (110%*)

 

SKŁADNIKI:
(w przeliczeniu na zalecaną porcję dzienną – 1 kapsułka): algi brunatne workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum) 187,5 mg zawierające jod 150 µg (100% RWS*); hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka); cynk (glukonian cynku) 11 mg (110% RWS*); otręby ryżowe; selen (drożdże wzbogacone w selen) 55 µg (100% RWS*); witamina B12 (metylokobalamina) 100 µg (4000% RWS*); witamina D (cholekalcyferol) 15 µg (300% RWS*).

*procent realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia

Stosowanie

ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:

Dorośli:
1 kapsułka dziennie.

Szczegóły produktu

OGRANICZENIA STOSOWANIA:

Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, w tym na drożdże. Preparat nie może być stosowany przez dzieci. Kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem.

Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.

OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego skład został skomponowany właśnie w ten sposób?

Dieta roślinna jest równie bezpieczna jak tradycyjna – może jednak wymagać suplementacji pojedynczych składników.
Na podstawie rekomendacji ekspertów i analizy europejskich badań naukowych o podaży składników w diecie roślinnej zawarliśmy w Naturell Kompleks Vege kluczowe składniki aktywne. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość  jest niska w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.

Są to:

 

Witamina B12 

Praktycznie nie występuje w świecie roślinnym, a jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jej aktywna forma – metylokobalamina – w odróżnieniu od cyjanokobalaminy to forma naturalnie występująca w ludzkim organizmie i żywności. Cechuje ją wyższa biodostępność, w porównaniu do cyjanokobalaminy4.

 

Witamina D3

Wyniki kilku badań wykazały, że weganie ze względu na ograniczone spożycie pokarmów zwierzęcych są bardziej narażeni na niedobory witaminy D i wapnia w diecie niż osoby jedzące mięso, szczególnie w miesiącach zimowych5,6.

 

Selen

Czynnikiem ułatwiającym przyswajanie selenu z pożywienia jest m.in. białko (metionina), stąd dostępność selenu z diety
w warunkach niedoborów białka spada7. Badania sugerują, że istnieje większa tendencja do niskiego spożycia selenu
u wegan8-10.

 

Cynk

Jest szeroko dostępny w żywności pochodzenia roślinnego, ale nie jest łatwo przyswajalny11. Sugeruje się, że wegetarianie mogą potrzebować spożywać do 50% więcej cynku niż nie-wegetarianie ze względu na jego słabą biodostępność11.

 

Jod

Zawartość jodu w pokarmach roślinnych jest niska ze względu na wyjątkowo niskie stężenie jodu w glebie w wielu krajach12. Przegląd piśmiennictwa wskazuje, że u wegan i wegetarian, którzy nie spożywają suplementów jodu i produktów morskich, spożycie jodu w diecie jest niewystarczające 13,14.

 

Dlaczego w produkcie nie znalazło się żelazo?

Żelazo nie zawsze jest niedoborowe w grupie wegan8,15-17. Należy również pamiętać, że zbyt duża podaż żelaza może być szkodliwa dla zdrowia18, a decyzję o ewentualnym rozpoczęciu suplementacji należy podjąć wspólnie ze specjalistą na podstawie wyników badań laboratoryjnych.

Dlaczego w produkcie nie znalazł się wapń?

Podaż wapnia u wegan poniżej normy stwierdzono w kilku badaniach15,19, w innych zaś na granicy normy16.

Należy pamiętać, że zbyt duże spożycie wapnia może być szkodliwe dla zdrowia18. Wiele świadomych osób będących na diecie roślinnej spożywa produkty fortyfikowane w wapń, dlatego ewentualne ilości suplementowanego wapnia powinny być dobierane indywidualnie.

Czy są inne składniki warte suplementacji z punktu widzenia diety roślinnej?

W przypadku diet eliminacyjnych np. wegańskiej czy wegetariańskiej warto zwrócić uwagę na kwasy omega-3. Ze względu na częste wykluczenie z diety ryb i owoców morza, kwasy omega-3 (szczególnie DHA) mogą być zagrożone niedoborem
w diecie roślinnej. Należy pamiętać, że coraz bardziej popularny olej z wiesiołka to źródło głównie szeroko dostępnych kwasów omega-6,
nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, jednak jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest łatwo dostępny w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest spożywanie EPA i DHA z alg morskich.

3886221

Zadaj pierwsze pytanie odnośnie tego produktu!


Pytanie o produkcie

*Wymagane pola
(przeczytaj)

 Opinie (0) - Brak moderacji opinii  


Ten produkt nie ma jeszcze żadnych opinii.

* Uwaga: Zdjęcia produktów mają charakter poglądowy.