- Nowy
Olimp Nutramil Complex Protein smak truskawkowy 6 saszetek.
już od 69 PLN!
4,9 to nasza średnia ocen na CENEO.
za pomocą PayU lub Przelewy24.
OLIMP LABORATORIES Sp. z o. o.
Pustynia 84F, 39-200 Dębica, Poland
e-mail: info@olimp-labs.com
+48 14 680 32 00
Olimp Nutramil® complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat stanowi kompozycję niezbędnych składników pokarmowych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów (w tym minerałów w postaci wysoko przyswajalnych chelatów aminokwasowych Albion™).
Olimp Nutramil® complex Protein zawiera trzy źródła wysoko wartościowego białka o zróżnicowanej kinetyce wchłaniania – koncentrat białka serwatki, kazeinian wapnia oraz izolat białka serwatki. Źródłem węglowodanów w produkcie są maltodekstryny kukurydziane, które podobnie jak białko wykazują zróżnicowaną szybkość absorpcji. Źródłem tłuszczów są oleje roślinne dostarczające długołańcuchowych triglicerydów (LCT) i niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla osób, dla których jest to istotne tj. niedożywionych czy wyniszczonych. Do trawienia triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT) nie jest konieczna lipaza i żółć, co ma istotne znaczenie m.in. u osób z funkcjonalnymi zaburzeniami trzustki, przebiegającymi z upośledzeniem wchłaniania tłuszczów. Produkt bezglutenowy, bezresztkowy. Klinicznie wolny od laktozy.
Wśród osób, którym lekarz zaleci stosowanie produktu, mogą znajdować się osoby wykazujące nietolerancję laktozy. W takich przypadkach znaczna zawartość laktozy w produkcie mogłaby uniemożliwić lub ograniczyć jego stosowanie, co byłoby sprzeczne ze wskazaniami lekarza. Z tego względu Olimp Nutramil® complex Protein jest klinicznie wolny od laktozy, tj. jej ilość nie przekracza 0,02 g/100 kcal w całodziennej diecie, co jest zgodne z opinią Panelu Naukowego EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii.
Olimp Nutramil® complex Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego marki Olimp Labs. Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko:
- w niedożywienia lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami),
- w rekonwalescencji,
- w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie,
- w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków,
- w chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką),
- w stanach po udarach i urazach,
- w okresach przed- i pooperacyjnych,
- w chorobach zapalnych jelit,
- w zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa),
- w resekcji częściowej jelit lub żołądka,
- diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy (laktoza < 0,02g/ 100 kcal lub < 0,025g/ 100 ml przygotowanego posiłku Olimp Nutramil complex Protein®)
Dawkowanie: zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu.
Uzupełnienie diety pacjenta: 1-3 saszetki dziennie (300-900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Sposób przygotowania: w celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartość 1 saszetki, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Ważna informacja: preparat przeznaczony do stosowania pod nadzorem lekarza. Preparat nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia. Preparat może być przeznaczony dla dzieci, o ile lekarz zaleci jego stosowanie.
Środki ostrożności i przeciwwskazania: nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu. Nie stosować w galaktozemii. Preparat nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Chronić od wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dla smaku truskawkowego:
Składniki: maltodekstryny, kompleks białek (koncentrat białek serwatkowych (z mleka) 44%, kazeinian wapnia (z mleka) 30%, izolat białek serwatkowych (z mleka) 26%), oleje roślinne (olej rzepakowy 63%, olej ze sredniołancuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, fosforany magnezu, sorbitole; diglicynian wapnia, sole potasowe kwasu ortofosforowego, regulator kwasowości - kwas jabłkowy; emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; kwas L-askorbinowy - wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), substancja słodząca - sacharyny; selenian(IV) sodu, glukonian manganu, nikotynamid - niacyna, cholekalcyferol - wit. D, octan retinylu - wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina - wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, filochinon (fitomenadion) - wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy - tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) - folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna - biotyna, barwniki - karmin.
Zawiera cukry i substancje słodzące.
Wersja produktu: 6
Informacja żywieniowa |
1 porcja/ 1 saszetka/ rozpuszczona |
100 g |
Wartość energetyczna |
1254 kJ/ 300 kcal |
1743 kJ/ 417 kcal |
Tłuszcz, |
10,7 g |
14,9 g |
Węglowodany, |
32,2 g |
44,7 g |
Błonnik |
0 g |
0 g |
Białko |
18,8 g |
26 g |
Sól |
0,43 g |
0,59 g |
Witamina A (μg RE) |
160 μg |
222 μg |
Witamina D |
5 μg |
6,9 μg |
Witamina E (mg α-TE) |
4 mg |
5,5 mg |
Witamina K |
15 μg |
21 μg |
Witamina C |
16 mg |
22 mg |
Tiamina |
0,22 mg |
0,3 mg |
Ryboflawina |
0,28 mg |
0,4 mg |
Niacyna (mg NE) |
3,2 mg |
4,4 mg |
Witamina B6 |
0,28 mg |
0,4 mg |
Kwas foliowy |
40 μg |
56 μg |
Witamina B12 |
0,5 μg |
0,7 μg |
Biotyna |
10 μg |
13,9 μg |
Kwas pantotenowy |
1,2 mg |
1,7 mg |
Sód |
170 mg |
236 mg |
Potas |
349 mg |
485 mg |
Chlorki |
160 mg |
222 mg |
Wapń |
360 mg |
500 mg |
Fosfor |
140 mg |
194 mg |
Magnez (z chelatu Albion™) |
45 mg |
63 mg |
Żelazo (z chelatu Albion™) |
1,5 mg |
2,1 mg |
Cynk (z chelatu Albion™) |
2 mg |
2,8 mg |
Miedź |
200 μg |
278 μg |
Mangan |
0,4 mg |
0,56 mg |
Molibden |
10,5 μg |
14,6 μg |
Selen |
22 μg |
30,5 μg |
Chrom |
8 μg |
11 μg |
Jod |
30 μg |
42 μg |
Osmolarność 290 mOsm/l |