Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail
Slide thumbnail

Probiotyki

Probiotyki to bakterie, które zapobiegają namnażaniu mikroorganizmów patogennych w organizmie. Bakterie kwasu mlekowego wspomagają tworzenie i ochronę naturalnej mikroflory bakteryjnej układu pokarmowego i moczowo - płciowego. Wpływa to pozytywnie na zdrowie całego organizmu.

Aktywne filtry

Kiedy warto stosować preparaty z probiotykami?

Stosowanie probiotyków jest zalecane podczas terapii antybiotykami, a także w przypadku problemów z układem trawiennym i odpornościowym. Prawidłowe trawienie jest konieczne dla zdrowia całego organizmu. Dzięki tym procesom, do krwi dostają się odpowiednie substancje odżywcze, witaminy i minerały. Ponadto bakterie L. acidophillus, L. casei, Bifidobacterium bifidum hamują procesy przemian kancerogennych w obrębie jelita grubego. Probiotyki to również istotny składnik mikroflory układu moczowo - płciowego. Dlatego właśnie preparaty z probiotykami są polecane przez ginekologów. Warstwa ochronna jest niezbędna, w celu zwalczania infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Warto stosować probiotyki w celach zapobiegawczych. Należy przy tym przestrzegać instrukcji dawkowania dostępnej na opakowaniu lub uzyskanej od lekarza czy farmaceuty.

Jak zażywać probiotyki, aby zwiększyć przyswajalność?

Preparaty z probiotykami najlepiej jest przechowywać w głębi lodówki. Produkt nie może być narażony na wysokie temperatury. Częste zmiany temperatur również wywierają niszczący wpływ na bakterie kwasu mlekowego. Stosując probiotyki, warto również zaopatrzyć się w prebiotyk. To pożywka dla bakterii kwasu mlekowego. Dostępne są także symbiotyki, w których zawarto zarówno probiotyk, jak też prebiotyk. Alternatywną jest regularne spożywanie produktów o kwaśnym smaku, jak również stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce. Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na odczyn żołądka. Kwasy solne są konieczne dla podtrzymania procesów trawiennych. Obecność pałeczek kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na aspekty, takie jak przyswajalność witaminy K i B, optymalny poziom cholesterolu oraz zwalczanie nadmiaru bakterii Helicobacter pylori. Probiotyki mogą zapobiec rozwojowi choroby wrzodowej.